Tuesday, January 04, 2011

Modificari la legea contabilitatii - 2011

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă referitor la modificarea legii contabilităţii, legea nr. 82/2001. Iată care vor fi principalele modificări ale actualului cadru legislativ, aşa cum apar ele în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă.


  • - introducerea obligativităţii depunerii situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare consolidate de către societăţile comerciale numai la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 90/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale;
  • - reglementarea responsabilităţii persoanelor care organizează şi conduc contabilitatea;
  • - separarea prevederilor referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii, de cele referitoare la semnarea situaţiilor financiare anuale;
  • - stipularea în mod expres că, în toate situaţiile şi pentru toate categoriile de entităţi, înregistrarea, evaluarea şi prezentarea elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii se efectuează conform reglementărilor contabile aplicabile;
  • - stabilirea persoanelor care răspund de arhivarea documentelor justificative şi a registrelor de contabilitate în cazul operaţiunilor de reorganizare.

5 comments:

Anonymous said...

În octombrie 2010, restanțele la creditele în derulare ajunseseră la 15,9 miliarde de lei, de două ori mai mari decât în urmă cu un an. Bancherii se așteaptă ca acestea să continue să crească în a prima parte a anului următor, cu o contribuție majoră din partea firmelor. Vârful restanțelor se va înregistra la mijlocul anului, după care rata acestora va începe să scadă. Majoritatea reprezentanților băncilor susține acest scenariu, care însă rămâne plauzibil doar în situația în care economia își va reveni în 2011. Eventualitatea în care economia intră pe creștere de anul viitor nu este însă singura care ar trebui luată în calcul.

Există posibilitatea ca economia să stagneze sau chiar să continue să scadă și în 2011. În acest caz, rata restanțelor nu va da înapoi în a doua parte a anului, ci va continua să urce. În oricare dintre aceste variante, băncile își vor curăța bilanțurile vânzând pachete de credite neperformante către firmele specializate în recuperarea de creanțe.

2011 PE SCURT
Majoritatea băncilor se așteaptă ca escalada restanțelor să se oprească la mijlocul lui 2011, cu condiția ca economia să intre pe un curs ferm al redresării

Anonymous said...

Guvernul va forma un grup de lucru care să stabilească procedurile de impozitare a veniturilor nedeclarate şi va solicita asistenţa tehnică a Băncii Mondiale atât la elaborarea normelor de aplicare a acestei operaţiuni, cât şi la instruirea angajaţilor care vor fi implicaţi în acţiunea de control.
Decizia a fost luată în urma discuţiei de marţi, de la Guvern, dintre premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, privind modalitatea de impozitare a veniturilor a căror sursă nu poate fi identificată, în baza celor mai recente modificări ale Codului Fiscal.

"Am decis formarea unui grup de lucru care va elabora normele de aplicare a modificărilor la Codul Fiscal privind impozitarea veniturilor nedeclarate. Forma elaborată a acestor norme va fi discutată în ianuarie cu experţii Băncii Mondiale, instituţie care va oferi asistenţă tehnică la elaborarea acestor norme, precum şi asistenţă în instruirea personalului", a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Finanţelor.

El a amintit că la nivelul ministerului va fi format un departament, format din specialişti ai Ministerului Finanţelor şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care se va ocupa de impozitarea veniturilor nedeclarate.

Guvernul a decis, la finele anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a susţinut că acţiunile de control în cazul marilor averi în scopul impozitării vor fi declanşate anul viitor pentru 200-300 de persoane, în principal patroni foarte bogaţi care în ultimii ani au omis deliberat să înregistreze veniturile pe firmă, sustrăgându-se de la plata impozitelor.

Anonymous said...

solicita numai acum chilotii ta, de pe cel mai profesional website de comenzi de chiloti Online http://www.chilotick.com

Anonymous said...

Corupţia nu a fost jugulată, marii infractori cu gulere albe n-au înfundat puşcăria, Roberta Anastase n-a fost demisă din fruntea Camerei pentru fraudă cu leziuni multiple, deputaţii n-au aprobat cererea procurorilor de percheziţie informatică în cazul Monica Iacob-Ridzi, statul n-a fost modernizat, luminiţa de la capătul crizei nu s-a întrevăzut încă, apartamentele de 150 de mii de euro nu s-au vîndut cu 30 de mii, Elena Băsescu nu şi-a pus pirostriile, Mihai Necolaiciuc şi Nicolae Popa nu au fost extrădaţi în patria lor de origine, România nu a bătut Bulgaria la numărul de turişti străini care ne-au vizitat ţara, România n-a depăşit 300 km de autostrăzi, în timp ce Bulgaria deţine 450 km, în consecinţă, România se pregăteşte, pentru prima dată în existenţa ei, să nu pupe Spaţiul Schengen în 2011.

Anonymous said...

Fost ministru şi consilier prezidenţial la începutul anilor '90, iar apoi bancher timp de 14 ani, Negriţoiu afirmă că generaţia sa este de vină pentru derapajele repetate ale României.



Situaţia economică în care se află România marchează eşecul generaţiei politice a ani lor '90 încă la putere şi care îi are ca exponenţi pe preşedintele Traian Băsescu şi pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, susţine Mişu Negriţoiu, directorul general al ING, fost ministru al reformei în anii '90 şi apoi consilier al preşedintelui Ion Iliescu.

"Ne-am întors de unde am plecat: de la abordarea politicilor de bază până la calitatea actului de guvernare suntem înapoi la începutul anilor '90, când măcar aveam scuza că nu ştiam prea multe.Acum avem de fapt vulnerabilităţi mai mari decât înainte de intrarea în UE pentru că s-a văzut că la noi derapajele sunt repetabile: ne corectăm o dată şi pe urmă revenim la aceeaşi problemă.Acum 15-20 de ani nu ştiam ce şi cum să facem, apoi am ştiut, dar leam făcut greşit. Şi aşa am ajuns singura ţară din UE care continuă să lucreze cu Banca Mondială în programe de restructurare economică de bază. Este eşecul generaţiei politice a anilor '90 din care am făcut parte şi eu şi ai cărei exponenţ i sunt preşedintele Băsescu şi guvernatorul Isărescu." Negriţoiu împlineşte în primăvară 61 de ani, la Revoluţ ie având 39 de ani.

Isărescu face în august 62 de ani, iar Băsescu 60 în noiembrie, toţi trei fiind exponenţi ai generaţiei care avea în jur de 40 de ani la Revoluţie şi care a preluat poziţii de conducere în structuri ale statului. Negriţoiu a fost şef al Agenţiei investiţ iilor străine, ministru al reformei şi apoi consilier prezidenţial şi deputat până în 1997, când a intrat în sectorul bancar pe o poziţie de top management la ING Bank. De aproape cinci ani este CEO al ING Bank România şi afirmă că nu intenţionează să revină în zona administraţiei de stat.

Având în faţă scrisorile de intenţie pe care ministrul de finanţe şi guvernatorul BNR le trimiteau la FMI în urmă cu 17-18 ani, Negriţoiu consideră frapant că astăzi programul încheiat cu Fondul are aceleaşi obiective: consolidarea fiscală, adică încercarea de reducere a unui deficit bugetar pe care îl califică drept "endemic", reducerea cheltuielilor sociale, restructurarea companiilor de stat cu pierderi. "Este incre dibil cum vorbim despre aceleaşi lucruri. Până şi cifrele se repetă, iar structurile administraţiei noastre au rămas tot de nivelul Băncii Mondiale."