Monday, February 14, 2011

Impozitele pe terenuri - reglementari


Impozitele pe terenuri - reglementari


Orice persoana care are in proprietate teren situat in Romania datoreaza pentru acesta un impozit annual, exceptand cazurile in care Codul fiscal prevede altfel:
Contribuabili, persoane fizice sau juridice, in cazul impozitului pe teren, sunt proprietarii terenurilor, oriunde ar fi situate acestea in Romania si indiferent de categoria de folosinta a lor, atat pentru cele din intravilan, cat si pentru cele din extravilan. Pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ teritoriale, concesionate, inchiriate date in administrare ori in folosinta persoanelor fizice sau juridice, se stabileste taxa pe teren care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe teren. Impozitul pe teren se stabileste luand in calcul numarul de metri patrati de teren, rangul localitati si zona din cadrul localitatii unde este situat terenul, precum si categoria de folosinta a terenului, conform inregistrarii din registrul agricol al primariei respective.
Pentru terenurile situate in intravilan impozitul se stabileste luand in calcul suprafata si zona in care este incadrat terenul in cadrul sectorului, la care corespund valorile prevazute la art. 258, alin. 2 Cod Fiscal.

4 comments:

Anonymous said...

Romania Libera: Romania da iar semne ca ar putea trece pe crestere economica. Care sector va scoate economia romaneasca din recesiune?

Industria a produs anul trecut mai mult, dar la preturi mai mici, iar constructiile au fost trase in jos de lipsa lucrarilor de infrastructura.

Trecerea economiei pe plus in 2011 este aproape sigura, dar intrebarea este daca va fi o crestere anemica, intretinuta de un singur motor, sau o redresare robusta si generalizata.


Si cotidianul Curierul National scrie tot despre economie si semnalele pozitive. Dragos Cabat, membru in cadrul CFA Romania, a estimat ca economia romaneasca va iesi din recesiune in primul trimestru din 2011. "Cresterea de 0,1% a economiei este un start real. Iesirea din recesiune se va produce in primul trimestru din acest an, cand economia va creste iar'', a declarat Cabat.


Ansamblul rezidential Doamna Ghica Plaza din cartierul bucurestean Colentina, finalizat in urma cu un an, este locuit de circa 70 de familii, in conditiile in care proiectul de noua blocuri cuprinde 616 apartamente, de la garsoniere la patru camere, scrie Ziarul Financiar.


Cat de pregatite sunt companiile sa contracteze servicii de telefonie mobila cat mai avantajoase? Practica arata ca, deși opțiunile sunt numeroase și pentru toate buzunarele, firmele platesc prea mult, informeaza Capital.


Gandul: Cum l-a pacalit Boc pe Basescu. De ce nu vrea Blaga sa fie prim-ministru. PDL i-a stricat planurile presedintelui Traian Basescu, atunci cand presedintele parea sigur ca va reusi sa impuna varianta premierului independent. Basescu reusise, dupa trei intalniri succesive cu presedintii de organizatii, sa isi asigure o majoritate pentru schimbarea lui Emil Boc cu un tehnocrat, cu acceptul premierului.

Anonymous said...

Randamentele titlurilor de stat vândute de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pe piaţa românească ar putea rămâne în jurul valorii de 7%, în condiţiile în care îngrijorările legate de inflaţie împiedică continuarea procesului de scădere a costurilor de împrumut ale României, a declarat directorul general adjunct al BRD Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel, într-un interviu acordat Bloomberg.

Dobânzile la titluri de stat au scăzut în ultimele două luni, iar cererea din partea investitorilor a crescut, în condiţiile în care aceştia au căpătat încredere că România este capabilă să respecte ţintele de deficit convenite cu instituţiile financiare internaţionale, comentează Bloomberg.

MFP a vândut luni, 14 februarie,certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni în valoare de 600 milioane lei , exact suma programată, iar randamentul mediu plătit băncilor a fost de 6,55% pe an, uşor mai mare comparativ cu cel plătit la sfârşitul lunii ianuarie, când la o licitaţie cu maturitate apropiată, Trezoreria a împrumutat un miliard de lei , la un randament mediu de 6,28% pe an.

900 milioane euro în 2010

„Este destul de greu de crezut că randamentele vor continua să scadă. Chiar dacă este exces de lichiditate în piaţă, ne confruntăm cu anumite îngrijorări legate de posibile viitoare presiuni inflaţioniste şi de aceea cred că vom vedea o stabilizare a dobânzilor la titluri de stat în jurul actualului nivel de circa 7%”, a declarat Cercel.

Inflaţia anuală a coborât de la 7,96% în decembrie la 6,99% în ianuarie, depăşind media aşteptărilor analiştilor, după ce rata lunară a crescut la 0,77%, în principal din cauza majorării preţurilor la legume, fructe, combustibili şi energie termică, potrivit datelor INS.

BRD SocGen, a doua cea mai mare bancă din România după active, a cumpărat titluri de stat în valoare de circa 900 milioane de euro anul trecut şi va căuta să îşi menţină poziţia a doua în topul celor mai mari cumpărători ai obligaţiunilor guvernamentale româneşti şi anul acesta, a adăugat Cercel.

În 2010, suma împrumuturilor atrase de MFP prin emisiuni de titluri de stat s-a ridicat la 41,08 miliarde lei (circa 9,75 miliarde euro).

Eurobonduri la dobânzi între 5% şi 6%

România va vinde eurobonduri în primul trimestru al acestui an, parte a programului de finanţare externă pe termen mediu (Medium Term Notes - MTN) în valoare de şapte miliarde de euro, declara, pe 20 decembrie 2010, secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi.

Ultima emisiune de eurobonduri a României a avut loc în martie anul trecut, când statul a împrumutat un miliard de euro cu scadenţa la cinci ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an, valoarea subscrierilor ridicându-se la 4,9 miliarde euro.

„Costul eurobondurilor (care vor fi emise anul acesta – n.r.) va fi calculat pe baza aceluiaşi algoritm utilizat la precedenta emisiune, astfel că dacă ne uităm la rata swap a obligaţiunilor suverane germane, pe care le luăm ca benchmark (referinţă – n.r.) şi adăugăm costul riscului, reflectat de rata credit default swap (CDS), este limpede că randamentul se va situa undeva între 5% şi 6%”, a declarat Claudiu Cercel, pentru Bloomberg.

Anonymous said...

Transportatorii de la patronatul UNTRR protestează, din nou, împotriva lipsei de transparenţă a Guvernului care, după creşterile succesive ale preţurilor carburanţilor din această săptămână, a modificat, din nou, legislaţia fiscală. Această modificare a provocat noi scumpiri, cu 6-8 bani pe litru la benzine şi motorine. Potrivit unui comunicat remis redacţiei, UNTRR consideră că ultimele creşteri operate de benzinari nu şi-au aflat explicaţii coerente, iar de la reprezentanţii statului s-au obţinut nu răspunsuri ci "supărări" ale primului ministru prin presă şi pe la televiziuni.
UNTRR acuză Guvernul de lipsă de transparenţă şi nerespectarea Constituţiei României cu privire la procedurile legislative. Astfel, prin modul în care a fost redactată şi din cauza lipsei de transparenţă şi profesionalism, Hotărârea Guvernului nr. 150/2011 care modifică normele de aplicare ale Codului Fiscal aplică o nouă lovitură sub centură transportatorilor.

Anonymous said...

Banca Japoniei a injectat lichidităţi record în sistemul financiar şi a dublat mărimea programului de achiziţionare de active pentru a proteja economia de efectele celui mai puternic seism înregistrat în această ţară, transmite Bloomberg.

Mai exact, banca centrală a pompat 15.000 de miliarde de yeni (183 de miliarde de dolari) pe pieţe pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar în contextul în care acţiunile scad, iar riscurile creditului cresc. În plus, injecţiile de lichidităţi vor continua în funcţie de nevoi, potrivit guvernatorului instituţiei.

Autorităţile nipone se tem că încrederea populaţiei şi a companiilor va scădea, după ce cutremurul de vineri şi valurile tsunami, care au provocat moartea a peste 10.000 de persoane, au dus la suspendarea producţiei mai multor grupuri industriale, la întreruperea alimentării cu energie electrică şi la creşterea riscurilor de accidente nucleare.

"Dezastrul va afecta PIB pe termen scurt, iar Banca Japoniei vrea să atenueze impactul deflaţionist prin injecţii de lichidităţi", a afirmat Tomo Kinoshita, analist la Nomura Holdings.

Programul de achiziţioare de active a fost suplimentat în vederea prevenirii situaţiei în care deteriorarea încrederii mediului de afaceri şi creşterea aversiunii faţă de risc pe pieţe financiare va afecta activitatea economică, menţionează într-un comunicat consiliul de politică monetară al băncii centrale.