Tuesday, August 23, 2011

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372/27.05.2011, a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (H.G. nr. 500/2011.)
Legaturile cu alte acte normative ale Hotararea de Guvern nr. 500/2011 sunt urmatoarele:


- Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii

- Incepand cu 1 august 2011, H.G. nr. 500/2011 abroga H.G. nr. 161/2006


H.G. nr. 500/2011, intra in vigoare de la 1 August si aduce o serie de modificari importante in reglementarea registrului de evidenta al salariatilor ("Registrul") si a dosarului de personal.
Se introduc prevederi exprese privind obligatia de respectare a Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.

Se instituie atat posibilitatea autoritatilor si institutiilor publice de a accesa date din Registru, cat si posibilitatea ITM de a accesa la bazele de date detinute de autoritati si institutii publice, in scopul combaterii muncii nedeclarate materializata prin neinregistrarea contractelor individuale de munca in Registru.

1 comment:

Anonymous said...

NOUL COD CIVIL: Romanii imprumutati la banci au mai multe drepturi. Vezi si alte modificariPrincipalele modificari aduse Codului Civil, care vor intra in vigoare incepand cu 1 octombrie, vizeaza relatia dintre banci si clientii acestora. Astfel, romanii, inclusiv cei de pe segmentul corporate, care au credite vor beneficia de mai multe drepturi.


Avocatii de la Reff si Asociatii, ce face parte din Deloitte, considera ca anumite reglementari din Noul Cod Civil sunt neclare sau incomplete.

Drept urmare, exista riscul de diminuare a drepturilor creditorilor garantati, in speta a bancilor.

In schimb, noul cod ofera drepturi suplimentare imprumutatilor, inclusiv celor de pe segmentul corporate, comparativ cu reglemetarea actuala.

"Noul Cod Civil va aduce schimbari semnificative in relatia dintre banca si imprumutat", spune Simina Mut, Managing Associate in cadrul Reff & Asociatii