Wednesday, April 10, 2013

 
"Procedura pe care Comisia Europeana a recomandat-o nu a fost urmata. Cred ca asta trebuie spus clar", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Mark Gray, referitor la procedura de numire a sefilor de la Parchetul General si DNA. "Trebuie sa ne concentram pe pasii urmatori, exista o expresie in engleza - nu trebuie sa plingem dupa laptele varsat (¬You should not cry over spilt milk¬ in original - n.red.). Cred ca asta e important si nu are rost sa ne mai uitam inapoi", a mai spus Gray, adaugind ca "urmatoarea miscare ii revine presedintelui".

"Este important sa continue procedura care da ocazia CSM sa analizeze candidatii nominalizati. In acest moment ne concentram pe acest lucru. Putem discuta ore intregi despre ce trebuia si ce nu trebuia facut in trecut, dar sintem acum unde sintem", a mai spus Mark Gray.

"Ne vom face cunoscut punctul de vedere in diferitele stadii ale procedurii de numire a sefilor de parchete, asa cum facem si acum. In cele din urma, e sarcina autoritatilor romane de a lua deciziile si de a decide cum avanseaza", a adaugat Gray.

"Astazi am avut anuntul CSM privind calendarul audierilor. Pentru Comisia Europeana, CSM are un rol clar in acest proces, potrivit legii: sa-si dea avizul pe aceste nominalizari. Comisia crede ca CSM trebuie sa aiba aceasta posibilitate. Credem ca acest lucru trebuie sa se intimple si apoi va fi rindul presedintelui sa faca urmatoarea miscare", a mai spus Mark Gray.

Purtatorul de cuvint al Comisiei Europene nu a comentat numele nominalizate de premierul Victor Ponta si nici pozitia exprimata de ambasadele SUA si Marii Britanii.

De notat ca pozitia exprimata de Comisia Europeana difera de pozitia comunicata recent de Ambasada SUA si de Ambasada Marii Britanii, care au salutat nominalizarile facute de premierul Victor Ponta la sefia Parchetului General, DNA si DIICOT.

Ambasada SUA a salutat vineri, 5 aprilie, nominalizarile facute de premierul Victor Ponta pentru functiile de conducere de la Parchetul General, DIICOT si DNA, declarandu-se "bucurosi ca s-au facut nominalizarile de procurori si ca procesul consultativ poate merge mai departe".

"Ambasada SUA a sustinut constant ca este de o importanta vitala sa se nominalizeze procurori independenti si calificati. Ne bucuram sa vedem ca s-au facut nominalizari iar procesul consultativ poate merge acum mai departe. Ii incurajam pe premier (in calitate de ministru interimar al Justitiei), pe presedinte si Consiliul Superior al Magistraturii sa continue sa colaboreze pentru a ajunge cat mai rapid posibil la un acord in ceea ce priveste aceste posturi extrem de importante", se arata in comunicatul Ambasadei.

Un mesaj similar a venit si de la Ambasada Marii Britanii, ambasadorul Martin Harris declarand pentru Mediafax ca este foarte bine ca nominalizarile au fost facute de ministrul interimar al Justitiei si ca acum avem un proces in care deciziile pot fi luate.

In plus, ambasadorul Martin Harris a declarat ca este nevoie urgenta ca aceste functii sa fie ocupate.

"Am mai spus si cu alte ocazii ca eu consider ca este chiar urgent sa fie ocupate aceste functii. Pentru ca functiile de procuror general si de procuror-sef DNA au fost vacantate deja de peste opt luni, cred, iar alte pozitii de conducere din sistem sunt neocupate chiar si de mai mult timp. Acest lucru nu este normal intr-o perioada cand Romania intreprinde reforme importante in sistemul juridic si duce si acest efort de lupta impotriva coruptiei", a afirmat Harris.

2 comments:

Anonymous said...

"Cea mai mare amenintare la adresa functionarii Directiei Nationale Anticoruptie este reprezentata de posibilele presiuni (de regula din afara sistemului judiciar) urmarind limitarea independentei procurorilor", afirma Laura Codruta Kovesi, nominalizata pentru sefia DNA, in proiectul postat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

"O structura care are drept prerogative legale combaterea coruptiei la nivel inalt se confrunta in mod inerent cu critici dinspre diverse segmente socio-politice si personalitati ale vietii publice, motiv pentru care unul dintre obiectivele mele prioritare va consta in apararea statutului procurorului anticoruptie si consolidarea independentei sale fata de orice ingerinte externe", afirma Kovesi, nominalizata de Victor Ponta la conducerea DNA, in acest proiect.

Fostul procuror general subliniaza ca va continua sa respinga "solicitarile comisiilor parlamentare de audiere a unor procurori in legatura cu anchetele pe care le efectueaza" si va solicita interventia CSM "pentru apararea reputatiei profesionale a procurorilor la adresa carora se vor face afirmatii defaimatoare de catre unii reprezentanti ai legislativului sau executivului".

Pe de alta parte, Kovesi considera ca "o posibila vulnerabilitate ce tine de comunicarea publica consta in acuzatiile cu privire la transmiterea neautorizata a unor informatii din dosare", motiv pentru care propune introducerea semnaturii electronice pentru persoanele care acceseaza procesele verbale de redare a interceptarilor telefonice.

Anonymous said...

Excellent way of describing, аnd fаstіdіous
post to takе facts about my prеsentation subjeсt, whiсh
i am going to сonvey in school.

my hоmepаge: www.prweb.com