Monday, November 11, 2013

Articol extrem de dur la adresa presedintelui Traian Basescu in cea mai prestigioasa publicatie de la Bruxelles, New Europe. Articolul intitulat “Basescu: Ultimul autocrat al Europei” este cu adevarat unul devastator, efectele putand fi dezastruoase pentru Traian Basescu, in conditiile in care publicatia este una respectata la Bruxelles. De asemenea, articolul a fost inclus in revista presei pe care o primesc toti europarlamentarii si oficialii Parlamentului European, ai Consiliului Europei si ai Comisiei Europene.
Intr-un articol care prezinta realitatea din Romania vazuta de la Bruxelles, jurnalistii de la “New Europe” l-au demascat pe Traian Basescu ca fiind ultimul autocrat al Europei si subliniaza inclusiv controlul pe care presedintele il exercita asupra procurorilor, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii sau al Curtii Constitutionale. In articolul de la New Europe sunt prezentate detalii despre modul de actiune al presedintelui Basescu, care vin sa ii ingrozeasca pe cei mai democrati dintre cititori. Nu in ultimul rand, ziaristii amintesc de evenimentele din vara anului trecut, cand Traian Basescu a ignorat vointa celor 7,4 milioane de euro care au votat la referendum pentru demiterea din functie.

Iata articolul aparut in New Europe:
"La aproape un sfert de secol de la caderea Cortinei de Fier, strigatele dureroase pentru "libertate" pot fi inca auzite de cei care protesteaza in Europa. In Romania, membra a Uniunii Europene din anul 2007, oamenii continua sa caute valorile democratice care au fost ingropate sub regimul despotic al controversatului presedinte al tarii, Traian Basescu.
Exact cu un an inainte de alegerile prezidentiale din Romania, Traian Basescu isi recapata regulile lui autocratice, slabite la referendumul de anul trecut, in care 87% din populatie a votat in favoarea suspendarii sale.
Angajat intr-un razboi intern impotriva noului guvern si a majoritatii politice, Basescu si-a indreptat atentia spre atractiile din afara Romaniei – poate din Europa, poate chiar peste Oceanul Atlantic. Exista zvonuri ca va incerca sa isi asigure viitorul politic cu ajutorul conexiunilor sale vechi, care l-au ajutat in urma cu un an sa ramana la putere, in ciuda rezultatului referendumului. Aceasta este poate, cea mai ciudata poveste de revenire in Europa si una care este mult mai probabila intr-o tara ca Belarus, (ultima dictatura comunista nereformata din Europa), decat intr-un stat membru al Uniunii Europene. Doar un tiran poate sfida deschis vointa poporului (7,4 milioane de romani din 8,4 milioane care au votat pentru demiterea lui) si sa se intoarca in biroul sau. Acesta este modul in care Basescu a reusit sa se intoarca la Palatul Prezidential la trei saptamani dupa suspendarea de la Parlament.
Construirea unui regim autocratic
Nu a fost intamplator faptul ca Traian Basescu a reusit sa recastige puterea dupa ce poporul i-a spus sa plece. A fost o atenta construirea a sistemului de autoservire care l-a salvat.
Regimul lui Basescu este caracterizat printr-o retea de institutii, care sunt toate sub comanda lui personala. Prin numirea sustinatorilor lui loiali in pozitii cheie si prin mentinerea celor care isi arata recunostinta, Traian Basescu a reusit chiar sa preia controlul total al serviciilor secrete din Romania si a de a urmari propriile prerogative in calitate de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Folosind informatii furnizate direct de serviciile secrete si de sistemul de monitorizare bine pus la punct, se spune ca Basescu a reusit sa cedeze presiunii subversive pe cei mai multi dintre sedii institutiilor de stat cheie.
Pas cu pas, prin mai multe intalniri si mandate, el a reusit sa prelungeasca controlul sau personal si sa il extinda peste capetele procurorilor sefi, precum si peste conducerea Curtii Supreme de Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii, Curtii Constitutionale a Romaniei si Agentiei Nationale de Integritate. Folosind toate aceste institutii, inclusiv Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Consiliul National al Audiovizualului, Traian Basescu a resuit sa isi compromita si sa isi elimine adversarii sai politici, fosti aliati, voci ale miscarilor sindicale si ale societatii civile. De asemenea, el a atacat in mod deschis institutiile de presa independente ale tarii.
In esenta, au existat doua incalcari ale Constitutiei, care au condus la decizia Parlamentului de a-l suspenda pe Basescu – nu doar o data, ci de doua ori, dupa care sa fie organizat un referendum in acest sens. Ceea ce s-a intamplat in vara anului trecut a fost un caz tipic de servitute voluntara a institutiilor statului fata de un singur om – Presedintele.
De asemenea, Basescu s-a bazat si pe sprijinul aliatilor sai de peste Atlantic. Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, de exemplu, este privit ca fiind un sustinator fara echivoc al lui Basescu. Intr-o interventie fara precedent din partea unui diplomat american in ultimul deceniu, ambasadoul Gitenstein s-a exprimat impotriva referendumului. Acesta a spus ca este "profund preocupat de orice incercare de a ameninta independenta institutiilor democratice". Ar mai trebui de altfel remarcat faptul ca ambasadoul Gitenstein, destul de ciudat, se afla in board-ul Fondului Proprietatea din Romania.
In ceea ce ii priveste pe emisarii trimisi de la Washington pentru a-l sprijini in mod public pe Basescu, acestia au imbratisat si prezentat fara nicio ezitare cifrele umflate prezentate in legatura cu o imaginara frauda electorala. Acestia au prezentat ca sigure aceste rezultate, desi a trecut mai bine de un an de la referendum si nimeni nu a fost in stare sa gaseasca dovezi puternice pentru cele doua milioane de voturi impotriva suspendarii lui Basescu.
Acest lucru poate fi descris doar ca o incercare deliberata din partea Washington-ului si Bruxelles-ului de a dezinforma publicul. In privinta noului guvern, a fost inventata o teorie scandaloasa... de a aresta unii judecatori ai Curtii Constitutionale. Adevarul a fost ascuns de elita politicii europene sau realitatea a fost distorsionata: Basescu si sustinatorii lui au transmis la Bruxelles si Washington informatii false la care Constitutia nu face nicio mentiune si au acreditat ideea de lovitura de stat.
Mai mult, confuzia a fost mentinuta in mod deliberat in ceea ce priveste independenta membrilor Curtii Constitutionale, care sunt, de fapt, numiti pe criterii politice.
Anul trecut, mii de romani au iesit in strada, cerand "Libertate, Libertate" – la 23 de ani de la caderea comunismului. Multi dintre ei simt ca Romania lui Basescu seamana din ce in ce mai mult cu Republica Socialista Romania a lui Nicolae Ceausescu, conform sondajelor de opinie si a rapoartelor din mass-media locala.
O statistica oficiala care vorbeste despre regimul actual din Romania ar trebui sa ingrijoreze pe toata lumea. Potrivit cifrelor oficiale, au existat mai mult de 3.000 de comenzi (doar intr-un an) pentru interceptarea convorbirilor telefonice din Romania pe motiv de securitate nationala. De asemenea, in Romania, presa este considerata o "vulnerabilitate" pentru securitatea nationala a tarii, asa cum scrie in documentul de strategie nationala.
Dupa noua ani sub mandatul lui Basescu, oamenii au ajuns sa sopteasca, in loc sa vorbeasca. Ei se tem ca telefonul lor este exploatat si ca un singur cuvant sau fraza ar putea deveni proba intr-o cauza penala, constituita exclusiv pe compilatii si transcrieri incomplete ale interceptarilor convorbirilor telefonice. Aceasta este o concluzie trasa din rapoartele independente cu privire la sistemul judiciar din Romania, care arata ca cele mai multe cazuri impotriva liderilor politici si afaceristilor sunt construite exclusiv pe inregistrari ale convorbirilor telefonice, fara nicio alta dovada.
Intre timp, arestul preventiv pentru mai mult de un an inainte de audierea in fata unor judecatori a devenit o metoda comuna care aminteste de romanii din regimul opresiv al lui Stalin. Dar, dincolo de sentimentele tot mai pronuntate de frica si anxietate, romanii se simt frustrati si tradati pentru votul pe care l-au exprimat la referendumul de anul trecut – vot care a fost ignorat.
Ca presedine, incercarile lui Basescu de a ramane la puterea au creat un paradox: votul a mai mult de sapte milioane de oameni nu conteaza la fel de mult ca votul celor care au absentat. Acest rezultat va afecta, probabil, alegerile viitoare si, in plus, democratia din Romania.
De fapt, acesta este visul oricarui conducator autocrat: sa inlocuiasca dorinta poporului cu dorinta sa si sa sporeasca nedumerirea populatiei, facandu-i sa creada ca nu are rost sa isi manifeste opiniile pentru ca votul lor nu va conta iar opinia lor, precum si libertatea nu exista in realitate.
Monopol asupra mesajelor externe
Inainte referendumului, mass-media a transmis mesaje din Romania catre alte state membre ale Uniunii Europene si catre Statele Unite, care au fost controlate de persoane apropiate lui Basescu. De fapt, nenumarati mesageri pro Basescu au batut pe la usa membrilor Parlamentului European, a guvernelor si a instituiilor din afara tarii.
Criticii au sustinut ca acest demers a reprezentat o incercare de a transmite doar informatii "adecvate", aprobate de presedinte si de regimul sau. Ei au venit in forma unor institutii culturale – in principal concepute pentru a promova cultura romana in lume – sau organizatii non-guvernamentale, apropiate regimului prezidential (cum ar fi Freedom House Romania). Scopul lor a fost de a oferi o mai mare credibilitate asa numitei lovituri de stat, despre care s-a spus ca a fost organizata de catre Parlamentul din Romania, Guvern si o majoritate de 90% din romani. Toate eforturilor de a furnza informatii false in restul UE si a Statelor Unite a avut ca scop obtinerea unui sprijin extern pentru presedintele suspendat, compensand in acest fel lipsa sprijinului intern.
Cine are viitorul?
In 13 luni, Romania va avea cel mai probabil un nou presedinte, deoarece Basescu nu va mai putea candida pentru un al treilea mandat. Dar el nu renunta. Basescu a landat recent o idee hilara, cum ca el ar putea prelungi termenul sau constitutional cu cel putin inca doua luni. Modul sau de gandire combinat cu metodele folosite pana acum si cu reteaua de institutii aflate sub comanda sa ne face pe toti sa credem ca orice este posibil sa se intample. Cel mai rau scenariu: sa schimbe scaunul prezidential cu unul de presedinte oficial intr-un for european sau NATO. surse de presa interne/internationale

No comments: