Friday, December 06, 2013


Institutul National al Magistraturii a facut publice rezultatele finale ale concursului pentru numirea in functii de conducere vacante la curtile de apel, tribunale, judecatorii si la parchetele de pe langa acestea, din sesiunea 13 septembrie-4 decembrie 2013. Concursul a fost organizat de INM in vederea ocuparii celor 118 functii vacante de presedinte si vicepresedinte de la curtile de apel, tribunale, judecatorii, precum si a celor 99 de functii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror si prim procuror adjunct de la parchetele de pe langa acestea. Tabelele de clasificare a candidatilor judecatori si procurori, care au sustinut examenele din sesiunea septembrie-decembrie 2013 dezvaluie insa nivelul scazut de pregatire al candidatilor. Altfel, nu se poate explica cum dintr-un total de 118 functii de conducere vacante din instante au reusit sa fie ocupate doar 56. Aceeasi situatie s-a intamplat si la promovarea in functii de conducere de la parchete. Mai exact, daca concursul prevedea ocuparea a 99 de locuri in parchete, ei bine, doar 28 de procurori au reusit sa faca fata subiectelor si sa obtina cel putin notele minime pentru a promova examenul.

Regulamentul aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotararea nr. 320/2006 prevede la art. 26 alin. 5 ca pentru a promova in functii de conducere la acest examen judecatorii trebuie sa aiba o medie finala de minimum 7, care este calculata din notele obtinute la proiect si proba scrisa, iar aceastea nu trebuie sa fie mai mici de 5.  In acelasi Regulament, se specifica la art. 4 alin. 5 ca procurorii trebuie sa aiba o medie finala de 7, cu conditia ca la cele doua probe sa fi obtinut note mai mari de 5.

La o privire mai atenta asupra tabelelor cu mediile finale ale candidatilor, remarcam in lista judecatorilor ca au existat magistrati care, desi au promovat proba proiectului nu s-au prezentat si la proba scrisa. In acelasi document exista si judecatori care desi au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre probe, nu a reusit sa ocupe postul pentru care a candidat, intrucat nu a indeplinit conditia prevazuta in Regulament, de a obtine mininum nota 7.

Daca la judecatori s-a reusit "performanta" de a promova pe muchie, lucrurile au stat cu totul altfel la procurori. Conform tabelului cu mediile finale ale procurorilor, cea mai mica nota de promovare a fost 7,69. In schimb, majoritatea procurorilor care au promovat concursul au avut numai medii finale de 8 si 9. In randul acestor procurori se incadreaza si procuroarea Maria Militaru - cea care l-a trimis pe politistul Cristian Cioaca in judecata sub acuzatia ca a ucis-o pe sotia lui, avocata Elodia Ghinescu – care a cerut promovarea de la PICCJ la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti in functia de procuror general adjunct si a obtinut o medie finala de 9,39.

2 comments:

Anonymous said...

Peste 820.000 de români sunt înregistraţi oficial în Italia, aceştia reprezentând cea mai mare comunitate de străini din această ţară, 20 la sută din numărul total al imigranţilor, conform datelor recensământului din anul 2011, publicate de Institutul pentru statistici (ISTAT), relatează Mediafax.

Comparativ cu recensământul precedent, efectuat în 2001, numărul românilor a crescut de la 74.885 la 823.100.

Românii reprezintă 20 la sută din totalul străinilor care trăiesc în Italia, fiind cea mai mare comunitate de imigranţi. Conform datelor oferite de ISTAT, pe locurile următoare, ca număr de persoane, se clasează imigranţii albanezi, marocani şi chinezi.

Numărul imigranţilor moldoveni prezenţi în Italia a crescut de la circa 4.000, în 2001, la peste 130.000, în 2011. O creştere semnificativă o reprezintă şi numărul imigranţilor ucraineni, de la 8.647, în 2001, la peste 180.000, în 2011.

Anonymous said...

Pentru anul care urmează, statul şi-a programat deja un împrumut de 200 de milioane de euro pe care vrea să-l facă în prima lună a lui 2014. Asta după ce în 2013 a luat de la bănci echivalentul unei sume mai mari chiar decât împrumutul de la FMI contractat în 2009.

Ministerul Finanţelor Publice a programat, pe 23 ianuarie, un împrumut de 200 de milioane de euro de la băncile locale, printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, denominate în euro, cu o rată a dobânzii de 3,4%.

De asemenea, MFP a programat împrumuturi de 4,03 miliarde lei de la bănci, în luna ianuarie. Aşadar, dacă reuşeşte să atragă banii, în chiar prima lună a anului România se va împrumuta de aproximativ 1,2 miliarde de euro.









În 2013, MFP a împrumutat în total de la bănci circa 48,5 miliarde de lei, prin titluri de stat în lei. Mai mult, MFP a împrumutat de pe piaţa externă şi de pe cea internă peste 3,5 miliarde euro, prin obligaţiuni denominate în euro.

Dacă tragem linie, aflăm că statul s-a împrumutat cu peste 14 miliarde de euro în anul care tocmai se încheie, echivalentul a aproximativ 40 de milioane de euro pe zi, ceea ce înseamnă că, în medie, în fiecare oră din 2013 România s-a împrumutat cu peste 1,6 milioane de euro.