Tuesday, September 27, 2011

Convenţia matrimonială, care în limbajul obişnuit ar fi "contractul prenupţial", este prevăzută de noul Cod civil şi prin care, practic, părţile îşi separă bunurile. Contractul prenupţial nu se suprapune identic peste reglementarea convenţiei matrimoniale.

Alegerea unui alt regim juridic decât cel al comunităţii legale (care era singurul permis de lege până la intrarea în vigoare a noului Cod civil), se face prin încheierea unei convenţii matrimoniale: practic părţile trec de la regimul comunităţii legale la regimul comunităţii convenţionale de bunuri sau se stabilesc să aleagă regimul separaţiei de bunuri. Convenţia matrimonială se încheie prin înscris autentificat de notarul public, cu consimţământul tuturor părţilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială şi având conţinut stabilit dinainte. Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu nulitatea absolută a actului.

2 comments:

Anonymous said...

Parlamentul de la Sofia va adopta în curând anumite amendamente legale care vor face imposibilă ca o maşină al cărei proprietar are domiciliul într-o altă ţară să continuă să poarte un număr de înmatriculare din Bulgaria, a dezvăluit Borislav Bogoev, vicepreşedinte al Comisiei bulgare de supraveghere financiară de la Sofia.
Noul proprietar al unui vehicul auto va fi obligat să-l înmatriculeze la adresa sa de domiciliu în termen de 14 zile după achiziţionare, potrivit agerpres.ro. După expirarea a două săptămâni de la achiziţionare, vechiul număr de înmatriculare a vehiculului îşi va pierde valabilitatea. În acest fel nu va mai fi posibil ca vreun român să-şi cumpere un autoturism din Bulgaria şi să continue să-l conducă în ţara sa fără să-i schimbe numărul de înmatriculare.

Anonymous said...

Conference in Brussels: THIRD-PARTY FINANCING OF LITIGATION: CIVIL JUSTICE
FRIEND OR FOE?

The Searle Civil Justice Institute (SCJI) at George Mason University’s Law
& Economics Center is hosting a global conference on Third-Party Financing
of Litigation to be held at the Royal Windsor Hotel Grand Place on
Wednesday, November 9 and Thursday, November 10, 2011.