Saturday, May 04, 2013

Legea de punere în aplicare a noului Cod de procedură civilă prevedea şi modificarea legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.
Un articol nou introdus în lege prevede ca o clauză declarată abuzivă de instanţă, în anumite condiţii, trebuie eliminată din toate contractele acelui profesionist. Sectorul bancar a fost singurul care a reacţionat la iminenţa intrării în vigoare a acestor prevederi, având în vedere că unele bănci au pierdut multe procese cu clienţii chiar pe legea 193/2000. Bancherii şi-au estimat pierderile la peste 600 de milioane de euro pe an, în cazul în care ar trebui să elimine sau să modifice unele clauze referitoare la comisioane şi dobânzi. Modificările la legea 193/2000 trebuiau să intre în vigoare cu noul Cod de procedură civilă, în data de 15 februarie, însă tremenul a fost împins până la 1 iulie, la cererea băncilor. BNR a spijinit public cauza bancherilor. Într-o conferinţă desfăşurată la BNR la începutul lunii martie, la care au participat bancheri centrali, comerciali şi avocaţii lor, Viceguvernatorul Bogdan Olteanu declara că aceste procese ar trebui să ajungă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum au insistat şi băncile comerciale. Sistemul propus de BNR şi de bancheri ar trebui implementat printr-o derogare de la actuala lege, care arată că procesele se judecă după sistemul tur-retur, cu fondul la Tribunal şi apelul la Curţile de apel. Bancherii cer, de asemenea, ca doar statul să poată iniţia astfel de acţiuni, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, nu şi asociaţiile de consumatori.

4 comments:

Anonymous said...

ωhοаh this blоg is eхсellent i liκe studying
your posts. Keеp up thе greаt work! Үоu κnοw,
a lot of persons are lookіng aгound for
this information, you cаn аid them greаtlу.



Feel free tο νіsit mу weblog: facebook cuenta gratis

Anonymous said...



Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Ministrul Justitiei: CSM a avizat pozitiv propunerile pentru sefia parchetelor

de R.M. HotNews.ro

Joi, 9 Mai 2013 Actualitate | Esenţial

Toti cei sase procurori propusi pentru sefia parchetelor au primit aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii, a anuntat joi ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc. Ministrul a precizat ca a fost un vot "majoritar". In opinia sa, toti cei sase procurori nominalizati au peste 16 ani de vechime in magistratura si "au maturitatea profesionala petru a-si intelege rolul de conducator".

Anonymous said...

Articol actualizat - Laura Codruta Kovesi, propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Alina Bica, propusa ca sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, si Elena Giorgiana Hosu, propusa ca procuror sef adjunct al DIICOT, au sustinut joi interviurile in fata membrilor sectiei de procurori a CSM. Interviul Laurei Codruta Kovesi s-a desfasurat dimineata fara prea mari emotii, in timp ce la celealte doua interviuri, atat Alina Bica, cat si Elena Giorgiana Hosu au fost puse in dificultate de intrebarile procurorilor din CSM. Vezi in articol cum au decurs interviurile si unde au avut probleme candidatii in a raspunde la intrebari.

Anonymous said...

banii lui basescu - cei aproape 40 de miliarde de euro ( 4000 de milioane ) pe care ii avea in casetele de valori si conturi cu cifru in lichtenstein si elvetia, insulele engleze si luxemburg au fost transferati inainte de criza cipriota cind cele doua gingave s-au deplasat impreuna cu udrea in dubai, malta si emirate ....si-a scos banii din tarile zonei euro si nu mai are de ce sa mai mearga acolo ...ziaristii stiu asta, dar nu scriu nimic despre acest subiect